افزایش مصرف نفت، کاهش منابع سوخت فسیلی و تشدید آلودگی محیطزیست، موجب افزایش تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر شدهاست. اخیراً برخی از محققین دانشگاه کرمانشاه موفق شدند تولید بیودیزل از روغن پسماند خوراکی و با استفاده از کاتالیست همگن را در میکرو رئاکتور نیمهصنعتی مورد مطالعه قرار دهند.
سوختهای زیستی یکی از منابع تجدیدپذیر در جهان محسوب شده و معمولاً برای تولید برق یا حرارت استفاده میشوند. طبق آمار جهانی، تا سال 2030 سوختهای زیستی 4 تا 7 درصد کل مصرف انرژی در جهان را تشکیل میدهند.
بیودیزل میتواند از طریق واکنش ترانساستریفیکاسیون تریگلیسیرید با الکل تولید شود. هزینهی بالا و کمبود روغن خوراکی یکی از معایب تولید بیودیزل است. بنابراین استفاده از روغنهای پسماند خوراکی و برطرفنمودن مشکلات فرایندی آن، یک راه جایگزین و مقرونبهصرفه برای تولید بیودیزل محسوب میشود. هر دو نوع کاتالیست همگن و ناهمگن برای تولید بیودیزل استفاده میشود، اما کاتالیستهای همگن به دلیل کارایی بالاتر و زمان واکنش کوتاهتر بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
از سوی دیگر، بهمنظور بهبود فرایند تولید بیودیزل و به دلیل مزایای زیستمحیطی و اقتصادی، فناوریهایی در مقیاس میکرو مورد توجه قرار گرفتهاست. بهعنوان مثال، استفاده از میکرو رئاکتورها موجب افزایش میزان تولید و غلبه بر محدودیتهای انتقال جرم در فرایند انتقال میشود.
در این پژوهش که نتایج آن در قالب یک مقالهی علمی بینالمللی منتشر گردیدهاست، آقای مجید محدثی و همکارانش موفق شدند با استفاده از کاتالیست همگن پتاسیم هیدروکسید، روغن پسماند خوراکی(WCO) را طی فرایند ترانساستریفیکاسیون در یک میکرو رئاکتور در مقیاس پایلوت نیمهصنعتی، به بیودیزل تبدیل کنند.
میکرو رئاکتور مورد مطالعه در این پژوهش دارای 50 لوله با قطر 0.8 میلیمتر است که برای تولید 5 لیتر بر ساعت بیودیزل استفادهشدهاست.
محصول نهایی با استانداردهای موجود مانند ASTM D6751 مقایسه شده و تطابق خوبی نشاندادهشدهاست. با توجه به اهمیت تولید سوختهای زیستی مانند بیودیزل در مقیاسهای بزرگتر، امید است با حمایتهای دولتی و انجام مطالعات بیشتر، ادامه این نوع مطالعات در مقیاس صنعتی نیز اجرا شود.