پرتال جامع ستاد توسعه زیست فناوری
۹ آذر ۱۴۰۲

زیست‌فناوری، پیشگام رونق تولید ملی

1720
0
شنبه, ۷ اردیبهشت ۱۳۹۸
محمد مهدی مقدسیان

پژوهشکده‌ی بیوتکنولوژی جانوری کشور میزبان دکتر مصطفی قانعی دبیر ستاد توسعه‌ی زیست‌فناوری کشور و همراهان ایشان بود. در این دیدار دکتر متقی طلب، برگزاری چنین نشست‌هایی را در راستای رشد پژوهش در حوزه‌ی زیست‌فناوری موثر دانست. سپس دکتر وحیدی از کارشناسان ارشد پژوهشکده، به معرفی توانمندی علمی و کشاورزی منطقه‌ی شمال کشور، تاریخچه‌ی پایه‌گذاری پژوهشکده، بخش‌های پژوهشی، برنامه‌های علمی و پژوهشی بخش‌ها و نیز طرح‌ها و پروژه‌های پایان‌یافته و در دست اجرا پرداخت.


در ادامه‌ی نشست، شماری از مدیران بخش‌ها، اعضای هیات علمی و کارشناسان به بیان توانمندی‌ها و دستاوردهای پژوهشکده در حوزهی کاری خود، از جمله تولید رقم‌های تازه‌ی مرکبات، به‌نژادی گیاهان زینتی و دابل هاپلوییدی، پتانسیل در زمینه کشت کلزا در شالیزارهای گیلان، توانایی در زمینه پروبیوتیک‌ها، انتقال ژن، توصیف ژنتیکی نشخوارکنندگان کوچک آسیا و شناسایی ژنتیکی دام‌ها پرداختند.


همچنین دکتر متقی طلب، در سخنانی، ضمن اشاره به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های استان گیلان به‌ویژه در زمینه‌ی نیروی انسانی و هم‌چنین اشراف پژوهشکده بر روی مشکلات بخش کشاورزی، خواهان تلاش بیشتر در راستای کاهش این مشکلات و نیز، توجه ویژه به مراکزی مانند پژوهشکده شد.


در ادامه، دکتر قانعی، ضمن اشاره به همکاری ستاد توسعه زیست‌فناوری با پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران در زمینه ارتباط با صنعت، ابراز امیدواری کرد که همین مسیر با پژوهشکده بیوتکنولوژی جانوری طی شود. او در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به ضعفهای شدید کشور در حوزه دام، طیور و آبزیان و همچنین اقتصادی کردن کشاورزی، خواستار اثبات دستاوردهای پژوهشکده به عنوان دارایی‌های آن شد و در زمینه پایلوت سازی خروجی طرح‌های و پروژه ها از سوی ستاد توسعه‌ی زیست‌فناوری قول مساعد دادند.


هم‌چنین نشست قطب بیوتکنولوژی دارویی کشور در سال 1397 با حضور پژوهشگران و مدیران ارشد اجرایی و صنعت دارویی استان گیلان به دعوت ستاد زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به میزبانی دانشگاه گیلان برگزار شد.


دبیر ستاد توسعه‌ی زیست‌فناوری در این نشست به حضور دانشمندان عرصه علم و فناوری برای ورود به عرصه‌های مختلف کشور و به ویژه حوزه‌ی داروهای زیست‌فناوری تاکید نمود و موضوع تحقیق، توسعه و فناوری را مسئله اصلی تولید ثروت از دانش برشمرد.


 دکتر مصطفی قانعی حضور جدی دانشگاه‌ها در این عرصه با توجه به ارزش افزوده زیاد داروهای زیست‌فناوری در مقایسه با داروهای معمول و تکنولوژی بالای تولید آن‌ها را خواستار و حمایت مدیران اجرایی و صنعتی استان را با توجه به ویژگی های شاخص استراتژیک استان گیلان ستودنی برشمرد.


دبیر ستاد توسعه‌ی زیست‌فناوری حضور استان گیلان در عرصه داروهای انکولوژی را با توجه به ظرفیت دارویی استان که برخوردار از حضور شرکت‌های توانمندی مانند سبحان انکولوژی، کاسپین تامین و ... می‌باشد را مثبت ارزیابی نموده و با توجه به پتانسیل‌های موجود لزوم استقرار شتاب‌دهنده داروهای بیوتکنولوژی را نقطه عطفی جهت بودجه‌ریزی بر اساس اقتصاد زیستی در مقایسه با اقتصاد نفتی بیان داشت.


قانعی درباره مدل سرمایه‌گذاری جسورانه که در شتاب‌دهنده‌ها به کار می‌رود گفت: مدل سرمایه‌گذاری جسورانه واسطه‌ی مالی میان موسسات سرمایه‌گذار اصلی و شرکت‌های به سرعت در حال رشد نوآوری-محور است. عموما موسسات سرمایه‌گذار اصلی، بعنوان شریک با مسئولیت محدود(Limited Partner)  عمل می‌نمایند و VC نقش شریک مدیریتی(General Partner)  را ایفا می‌کند و مسئولیت فعالیت‌هایی که از طریق منابع مالی انجام می‌شود را عهده‌دار است.


دبیر ستاد توسعه‌ی زیست‌فناوری با اشاره به اینکه برتری شرکت‌های کوچک و متوسط نسبت به شرکت‌های بزرگ‌تر، در شیوه عملکرد سازمانی آن‌هاست گفت: شرکت‌های کوچک انعطاف پذیر‌ترند، نسبت به تغییرات خارجی از خود واکنش نشان می‌دهند و از ارتباطات داخلی کارآمدتری برخوردارند. لیکن از بُعد مدیریتی و فنی و کمبود منابع مالی با مشکل مواجهند. عموما این شرکت‌ها در دستیابی به منابع تامین مالی از طریق وام‌های بانکی و سایر کانال‌های سنتی تامین مالی موفق نیستند زیرا اندازه کسب‌وکار و میزان امنیت آن از جمله مهم‌ترین شاخص‌های ارزیابی بانک‌ها برای سرمایه‌گذاری هستند، طوری که مدیران بانک‌ها، کسب‌وکارهای بزرگ‌تر را به کوچک‌تر ترجیح می‌دهند. شرکت‌های کوچک و جدید نزد بانک‌ها، هم از نظر فنی و هم از نظر جایگاهشان در بازار چندان معتبر نیستند و این امر ارزیابی‌های بانک‌ها را با مشکل مواجه می‌کند. از سوی دیگر بانک‌ها برای اعطای وام، متحمل هزینه بررسی، راهبری و پیگیری اعتبارات نیز می‌شوند، لذا اعطای وام‌های بزرگ‌تر نسبت به کوچک‌تر، برای بانک‌ها مقرون به صرفه‌تر است.


وی خاطر نشان کرد که در طی 2 سال اخیر 12 شتابدهنده در حوزه زیست فناوری مانند: پرسیس ژن، زیست بنیان و ویژن دارو و ... با حمایت ستاد و مدیریت بخش خصوصی راه اندازی شد و این ستاد آمادگی لازم راه اندازی شتاب‌دهنده زیست‌فناوری برای ورود به عرصه کشاورزی و جانوری را نیز دارد.


 ایشان  شتاب‌دهنده را یک ساختار منسجم و مشخص در جهت حمایت و توسعه کارآفرینی نوآورانه و دانش‌بنیان عنوان نمود که یکی از اهداف آن کمک به کوتاه‌کردن روندهاست.


در ادامه دبیر توسعه‌ی زیست‌فناوری مدل انتخاب طرح فناورانه برای ورود به شتاب‌دهنده را در راستای اولویت‌های معاونت برشمرد.


دکتر قانعی پیش بینی نمود که تا پایان سال 1399 در کشور 8 واکسن انسانی، 17 واکسن دام و طیور، 25 آنتی بادی ضد سرطان و 10 تا ماده اولیه دارویی حاصل شود که در نهایت حدود 375 میلیون دلار صرفه جویی ارزی صورت گیرد و برای 830 نفر نیز اشتغال ایجاد گردد.


دکتر جدی تهرانی رئیس کارگروه پزشکی ستاد توسعه‌ی زیست‌فناوری هم در این نشست بر ایرانیزه شدن مدل‌های شتابدهی و کسب و کار نوین اشاره نموده و بیان داشتند جنس تدریس در دانشگاه‌ها باید مبتنی بر بحث‌های اقتصادی و اهمیت آن‌ها باشد که این امر فرآیند اشتغال آینده‌ی دانشجویان کارآفرین را کلید خواهد زد.

برچسب:

نظرات