پرتال جامع ستاد توسعه زیست فناوری
۱۱ فروردین ۱۴۰۲

پوست ماهی ابزاری نوین برای درمان سوختگی های سطحی

4064
0
دوشنبه, ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸
حجت اسماعیل بیگی

محققین در برزیل در حال مطالعات  اولیه برای درمان سوختگی های شدید با استفاده از پوست ماهی تیلاپیا می باشند که این روش غیر متداول می تواند در کاهش درد و هزینه درمان اثر گذار باشد. پوست فریز شده خوک و حتی بافت انسان مدت ها قبل بر روی سوختگی های مختلف با هدف درمان سوختگی در کشور های توسعه یافته مورد استفاده قرار گرفته است تا باعث حفظ رطوبت در محل سوختگی شوند و در نتیجه موجب انتقال کلاژن و پروتئین به زخم جهت تسریع ترمیم سوختگی شود. اما در بعضی از مناطق مانند برزیل و کشور های در حال توسعه مانند ایران با کمبود تامین پوست انسان و خوک برای این قبیل از درمان ها مواجه هستند و ترجیح می دهند از جایگزین های مصنوعی مانند باند های پانسمانی و گاز استریل استفاده کنند که نیاز به تعویض روزانه و مداوم باند می باشد که با درد فراوان برای فرد آسیب دیده همراه است. برزیل دارای 3 بانک تامین کننده بافت پوست انسانی می باشد که تنها یک درصد از نیاز این کشور را تامین می کند و بدین منظور متخصصین جراحی پلاستیک و سوختگی در آزمایشات بالینی به استفاده از پوست تیلاپیا روی آورده اند. تیلاپیا از جمله ماهیانی است که پرورش آن در سرتاسر جهان رو به گسترش می باشد و تولید جهانی این ماهی بیش از 6 میلیون تن می باشد و در ایران نیز پرورش این ماهی در طی دو سال اخیر مورد توجه قرار گرفته است و میزان تولید آن حدود 500 تن در سال می باشد البته پرورش این ماهی محدود به 4 استان یزد، سمنان، قم و خراسان جنوبی می باشد ولی کارشناسان ظرفیت تولید این ماهی در کشور را حدود 200 هزار تن تخمین می زنند. ماهیان خاویاری نیز یکی از ماهیان بومی کشور می باشد و آبزی پروری این گونه به دلیل ارزش اقتصادی بالای گوشت و خاویار از توجه ویژه ای برخوردار است ولی ضایعات فرآوری این ماهی مانند پوست و امعاء و احشاء کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. پوست این ماهی از استحکام و ضخامت خوبی برخوردار می باشد و 12 درصد از پوست ماهیان خاویاری از کلاژن تشکیل شده است و در زمینه کاربرد آن برای درمان سوختگی اطلاعاتی وجود ندارد، بنابراین پوست ماهی خاویاری می تواند به عنوان یک ظرفیت بالقوه در کشور برای انجام تحقیقات پزشکی و تولیدی معرفی گردد. 

 

 

 

 

 

 

 

دانشمندان در دانشگاه  Ceara  برزیل به این نتیجه دست یافتند که پوست تیلاپیا دارای مقادیر مشابه از رطوبت، کلاژن و استحکام با پوست انسان می باشد که می تواند در بهبود زخم های ناشی از سوختگی کمک کند. محققین در کشور چین در گذشته آزمایشاتی را روی ویژگی های درمانی پوست تیلاپیا روی حیوانات آزمایشگاهی را مورد بررسی قرار داده بودند اما دانشمندان در کشور برزیل این کار را برای اولین بار روی انسان مورد آزمایش قرار دادند. دکتر Odorico de Morais یکی از محقیقین این طرح عنوان می کند که استفاده از پوست تیلاپیا برای درمان سوختگی بی سابقه است و این در حالی است که پوست ماهی معمولا دور ریخته می شود و در واقع از این ضایعات برای افزایش بهره وری و تبدیل آن به یک محصول سودمند و کاربردی برای سلامت جامعه و صنعت پزشکی استفاده کرد. مزایایی دیگراستفاده از پوست تیلاپیا می تواند سرعت بخشیدن در ترمیم زخم های سوختگی در ظرف چند روز و  کاهش نیاز به مسکن درد می باشد.

روند آماده سازی پوست ماهی در ابتدا استفاده از مواد استریل کننده مختلف و از بین بردن بو ماهی می باشد و سپس پرتو دهی پوست برای از بین بردن انواع ویروس ها قبل از بسته بندی و فریز کردن می باشد که می توان حدود 2 سال در این شرایط پوست ماهی را نگهداری کرد. در آزمایشات بالینی این محصول برای درمان 56 بیمار دارای سوختگی درجه 2 و 3 مورد بررسی قرار گرفت. بیماران تحت درمان با اندام پوشیده شده از پوست ماهی شبیه موجودات فضایی در فیلم های علمی و تخیلی به نظر می رسند. یکی از این بیماران که دارای سوختگی بازو می باشد عنوان می کند که پوست ماهی نسبت به پانسمان موثرتر می باشد و هر دو روز یکبار نیاز به تعویض آن می باشد. پوست ماهی دارای مقادیر زیاد کلاژن نوع 1 می باشد و نسبت به گاز استریل به مدت بیشتری مرطوب می ماند و نیاز به تعویض مداوم ندارد. پوست تیلاپیا مستقیما روی نواحی سوختگی قرار می گیرد و بدون نیاز به هیچ پمادی باند روی آن کشیده می شود. زمانی که پوست تیلاپیا در محل سوختگی خشک شد با پوست جدید جایگزین می شود. این روش درمانی در مقایسه با روش های درمانی متداول مانند استفاده از پماد sulfadiazine  منجر به کاهش هزینه درمان تا 75 درصد می شود زیرا پوست ماهی ارزان و در دسترس می باشد. محقیقین این طرح امیدوار هستند تا با تشویق بخش خصوصی برای فرآوری پوست ماهی تیلاپیا بتواند موجب رونق بخشیدن صنعت آبزی پروری و پزشکی شوند.              

By Reuters

In

https://www.nbcnews.com/news/latino/experimental-treatment-doctors-brazil-use-fish-skin-treat-burn-victims-n765116

برچسب:

نظرات