گفت و گو با سید کمال فیروزهای مدیر عامل زیستفرآوردهی سپاهان
استفاده از فناوری برای حفظ محیط زیست
شرکت زیستفرآوردهی سپاهان فعالیت خود را از سال 1384 و با هدف ایجاد محصولات با ارزش افزوده بالاتر از ضایعات بخش کشاورزی آغاز نمود. در این راستا کارخانه تولید انواع بیواتانول در گریدهای طبی (70%، 96% و 99.6%)، صنعتی و سوختی در شهرک صنعتی علویجه اصفهان در سال 1389 احداث گردید که کار طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی ماشین آلات و تجهیزات آن تماما به دست کارشناسان و متخصصین مجرب شرکت دانش بنیان فراتک انجام گردیدهاست. آنچه به عنوان معضل زیست محیطی گریبانگیر صنعتگران در صنوف مختلف است عمدتا شامل پساب و فاضلابهای صنعتی است. در تولید الکل نیز پس از فرآیند تخمیر ملاس و تقطیر، حجم انبوهی پساب حاصل میشود که دفع غیر اصولی آن موجبات تخریب محیط زیست را فراهم میآورد. لیکن شرکت زیستفرآوردهی سپاهان خوشبختانه توانستهاست به عنوان یک شرکت دانشبنیان بر این مشکل فائق آید. در این راستا صنعتگران و متخصصان این شرکت توانستند با ساخت دستگاه تبخیر کننده، نسبت به تغلیظ پسماند مذکور اقدام نمایند که ضمن کاهش حجم پسماند، فرآوردهای به نام ویناس تغلیظ شده ایجاد مینماید.
این ماده که دارای مصارف متعدد در صنایعی همچون تولید کود آلی و شیمیایی و نیز بخشی از خوراک دام و طیور است، امروزه به عنوان کالایی اقتصادی مورد استفاده صنایع دیگر قرار میگیرد و ضمن ایجاد بهرهی اقتصادی، ایجاد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم نیز نمودهاست.
جایگزینی بیواتانول با MTBE
در بین گزینههای موجود برای جایگزینی MTBE که سالهاست در کشورهای اروپایی و آمریکایی ممنوع اعلام شدهاست، اتانول زیستی تولیدی در کشور از نظر فنی و عملیاتی و از نظر اقتصادی توجیه پذیر تلقی میگردد.
متاسفانه شرکت نفت موافق این جایگزینی نیست. ما بارها جلساتی با وزارت نفت داشتهایم و متعهد شدهایم که تولید اتانول زیستی را عهده دار شویم. حتی حاضر شدهایم که تمام هزینهها را خودمان انجام دهیم و فقط از وزارت نفت خواستیم تا قراردادی با ما منعقد کند که در نهایت این محصول را از ما خریداری میکند. همان طور که میدانید مشتری محصول ما فقط وزارت نفت است و ما مشتری دیگری نداریم. اما وزارت نفت قبول نمیکند و میگوید شما ظرفیتتان را افزایش دهید و تولید کنید اگر خواستیم می خریم و اگر نخواستیم وارد میکنیم. یعنی ممکن است ما هزینههای میلیاردی انجام دهیم و در نهایت ضرر کنیم.
ما باز هم پیشنهاد دادیم و گفتیم به جای اینکه بیایید ازE5 استفاده کنید از E1 استفاد کنید. کشورهای اروپایی هم با E1 شروع کردند. به هر حال باید از یک نقطهای کار را شروع کنیم. اما متاسفانه فقط سنگ اندازی میشود.
وزارت نفت مخالف این موضوع است چرا که آنها خودشان MTBE را تولید و وارد میکنند و تمایل ندارند تا جایگزینی بیواتانول با MTBE صورت بگیرد. تولید و وارد کردن این ماده خطرناک اصلا برای کشورمان خوب نیست و میتواند ضررهای جبران ناپذیری برجا بگذارد. باید از بنیه علمی و توامندی داخلی استفاده کنیم و اتانول زیستی را با MTBE جایگزین کنیم.